Kako
Het KAKO
Het KAKO brengt al onafgebroken 55 jaar lang activiteiten voor de Osse jeugd tijdens de zomervakantie. Al gebeurde dit niet direct onder de naam KAKO. Frank gaf de lezing samen met enkele leiders van het eerste uur en twee jonge dames die van kind-deelnemer zijn doorgegroeid naar de leiding.
De stichting kindervakantiewerk KAKO heeft als doel de schoolgaande jeugd in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar recreatief en creatief bezig te houden. Vooral de jeugd die niet op vakantie gaat. In de schoolvakanties worden thema-gerichte activiteiten georganiseerd. Later is het KAKO ook activiteiten voor de doelgroep tot 16 jaar gaan organiseren.
.
De gemeente Oss telt veel organisaties voor jeugdvakantiewerk. Het KAKO is een van de vele en een van de eerste. In alle wijken is de uitvoering anders, maar het is altijd heerlijk dat de kinderen blijven terugkomen. In de stad Oss zijn drie kindervakantiewerkgroepen actief: Heivlus (Heihoek/Ussen), Oss-Zuid en het KAKO. In het verleden zijn er ook kindervakantiewerkgroepen geweest in het centrum en de Krinkelhoek (Kivakri). Het aantal deelnemers varieert van 80 tot 650 kinderen. De duur van de vakantieactiviteiten varieert van 4 tot 7 dagen. Het KAKO zit daar tussenin: de week duurt 5 dagen en heeft 500 deelnemers. De week wordt al heel lang in het Elzenhoekpark gehouden.
Het KACO werd opgericht (o.a. door Piet Geurts) toen uit een enquête bleek dat men sport- en spelactiviteiten wilde voor kinderen. De oprichtingsdatum is niet precies bekend maar 1965 is aannemelijk. De vroege activiteiten waren het indianenkamp aan de Coornhertstraat, Stuif Es In, poppenkast, carnaval, spelletjes op koninginnedag en bevrijdingsdag, de poppendokter, de Sint Maartensoptocht, Paas- en Kerstactiviteiten in D’n Iemhof en een rad van avontuur. Sommige activiteiten werden georganiseerd om de kas te spekken terwijl andere de kas weer plunderden. Er gebeurde in die beginjaren veel in de Ruwaard, soms onder het toezicht van het KAKO. Een aantal activiteiten zijn later zelfstandig hun weg gegaan, zoals het poppentheater MARAG.
De activiteiten vonden plaatsen in De Deel aan de Treubstraat, de kerken Trefpunt aan de Van Maanenstraat en de Scheppingskerk aan de Constantijn Huygensstraat en in D’n Iemhof. In 1978 werd KACO de stichting KAKO. Toen werd begonnen met een wekelijkse activiteit in de zomervakantie en een activiteit in elke andere schoolvakantie. Met deze opzet is men na drie jaar gestopt wegens gebrek aan materiaal en het vele werk dat erbij kwam kijken. Het werd omgezet naar 1 volle week in de zomervakantie.